2024

Tirsdag 9. april kl 18.00: Tema: "Oslos historiske murby, som preger vår bydel. Om boligformen og bebyggelsen og hvordan vi tar vare på den". Foredragsholdere: Helge Høifødt, Caroline Lundegaard Hannisdal og Ulf Teigen.

Sted: Seniorsenteret, Lovisenberggata 4E.

Det var rekordstort fremmøte på dette medlemsmøtet. Det er tydelig at temaer om byggestil og å møte fagekspertise på området er av stor interesse. Tusen takk til Ulf Teigen og Caroline Lundegaard Hannisdal fra Murbyen Oslo, og "vår egen" Helge Høifødt som hadde en flott lysbildepresentasjon som illustrerte byggestil og detaljer på en fin måte som det var lette å følge med på. Historielaget vil komme tilbake til temaet, og koble den byggestilen murgårdene utgjør med det vi tidligere har sett på av sveitserstil. 

Historielagets styre på research med møte 19.03.24


Onsdag 13. mars kl 18.00: Årsmøte og medlemsmøte i Seniorsenteret, Lovisenberggata 4E
Dagsorden og og årsmøtepapirer ble sendt, eller levert, til alle medlemmer 14 dager før møtet. Etter det formelle årsmøtet ble det medlemsmøte med kåseri om "Det eldste Christiania, hus, hjem og dagligliv på 16- og 1700-tallet". Svein Solhjell kåserte om sine funn rundt dagligliv og interiør i ulike samfunnslag på 16- og 1700-års tallet. Han gav liv til menneskene og farger til deres interiører. Tusen takk! Solhjell er forfatter av boka med samme tittel. Den inngår i markeringen av Oslos 400-års jubileum.
Årsmøtet ble gjennomført med 34 fremmøtte medlemmer til stede.
Protokoll blir lagt ut seinere.
Dessverre var det ingen som tok bilder fra dette møtet.

26. februar besøkte vi Oslo Nye, Centralteatret, inklusive Teaterkjeller'n i Akersgata 38.
Kommunikasjonssjef Magnus Giving tok imot oss, og sammen med tidligere teknisk sjef Finn Lewin tok de oss med på en spennende tur i teaterets historie og gjemmer.

Det fulle navnet er Oslo Nye Centralteateret. Det er fordi Oslo Nye Teater, som nå er eid av Oslo kommune, består av fire scener, hovedscenen i Rosenkrantz gata, Trikkestallen og Centralteateret med hovedscene og Teaterkjeller’n. Og det er Centalteateret i Akersgata 38 som ligger i vår bydel. Vår eldste teaterhistorie fant sted på denne tomten, med konsertsal og private teaterforestillinger allerede på midten av 1700-tallet. Selve bygget, som er endret flere ganger, men hele tiden har vært benyttet som teater har en helt spesiell Søylesal med gallerier fra 1826, som i dag fungerer som fest- og skuespillerfoaje med garderober. Dette fikk historielaget se, og med morsomme historier og små glimt inn i en rik teaterhistorie ble det et veldig fint besøk for mer enn 30 fremmøtte medlemmer. Stor takk til Magnus Giving og Finn Lewin!
Forestillingen Anna Karenina hadde premiere 10. februar, og anmeldelsene bør inspirere til å sikre seg billetter. Fredrikssons fabrikk settes opp med premiere 10. mars.  
IMG_0529.JPG

 

23januar kl 17.30:  Sveitserstilen fra Europa til St. Hanshaugen. Seniorsenteret

1800-tallets nye trearkitektur kom tidlig til bydelen som fremdeles har mange typiske eksempler.

Foredragsholder var Jens Christian Eldal, arkitekturhistoriker med dr. grad om den såkalte sveitserstilens opprinnelse i England, Tyskland og Frankrike, og om stilens utvikling i Norge. Han startet med byggestilens opprinnelse og tok oss med på en spennende reise med fine bilder fra England, Tyskland, Italia og Frankrike - ikke så mye fra Sveits.
Med detaljer fra Europa tok Eldal oss med til St. Hanshaugen og viste hus vi kjente igjen, men gjorde oss oppmerksomme på detaljer, likheter og ulikheter og hvilke arkitekter som hadde stått for de ulike byggene. Hvem visste vel at bydel St. Hanshaugen trolig har Norges aller første hus i sveitserstil? Og at et av de aller fineste og godt bevarte tidlige eksemplene finnes nettopp her? Noe som er etterfulgt av mange og typiske varianter av denne pittoreske trearkitekturen, til glede for både fagfolk, beboere og gatevandrere. Jens Christian Eldal bor selv i bydelen, og har tidligere vært kollega med Lisen Roll hos Riksantikvaren. På bildet ser dere Lisen som introduserte Eldal. 

Sveitserstilen fra Europa til St. Hanshaugen 2023-

 

2023

Onsdag 13. desember - Luciadagen, Menighetssalen Lovisenberg 

Julebord med Bolteløkka Jentekor og deres dirigent Linn Andrea Fugelseth. 
Geir Thomas Risåsen  kåserte om Lucia på julefesten.
Tittelen på kåseriet:
«Lucia eller Lussi, lyset fra sør eller mørket fra nord? - To tradisjoner knyttet til adventstiden»

Julebord, Luciadagen 2023-12-13 04.JPG

Geir Thomas Risåsen.jpg
Geir Thomas Risåsen kpserte.  Alle foto: Dag Grønvold

Onsdag 15. november NRK

Vi på besøk helt nord-vest i bydelen - i NRK. Jan Fredrik Heyerdahl fra KORK tok i mot oss. Han er informasjonsansvarlig og programleder for KORK. Han tok oss gjennom deler av radiobygget og ned til Store Studio. Der fikk vi først et foredrag og bilder fra forhistorien, den private kringkastingsformidlingen fra 1925-1933, da NRK ble etablert. Det var professor emeritus Lars Thue vil som sto for denne innledningen, og hadde et særskilt fokus og fortelling om kringkastingsmastene på Lambertseter.Jan Fredrik Heyerdahl fortalte historien om Kringkastingsorkestret, et foredrag spekket med eksklusive arkivklipp fra de siste 76 år. En liten omvisning ble det også. KORK historie er i seg selv en eventyrlig reise i tid. Dette fikk vi oppleve med lyd og filmopptak rammet inn med stor fortellerglede fra Heyerdahl. Det ble en veldig fin ettermiddag.

 

 

 

 

 

 

Tirsdag 17. oktober: Glasmagasinet


Vi hadde planlagt å bli bedre kjent med historien til Glasmagasinet, bygården helt sør i bydelen vår, på hjørnet av Storgata med fasade mot Stortorget. 26 medlemmer møtte opp på Stortorget og tok fasaden i øyesyn før vi ble tatt imot av senterleder Anja Løvåsen. Hun geleidet gjennom bygget til den nye restauranten i 3. etasje, Cousine. Restauranten har vært i drift et halvt år, og har et svært spennende konsept, både når det gjelder tilsetting av medarbeidere og utvikling av produkter. Innerst i lokalet har de etablert egen iskremfabrikk. Vi forsynte oss med is, og ble geleidet videre til byggets store kantine. Senterleder Anja Løvåsen og professor Rolv Petter Amdam innfridde alle våre forventninger. Anja kunne fortelle om drift og bruk av bygget i dag, og de oppussingene som har vært gjennomført. Rolv Petter Amdam hadde forberedt et foredrag for oss i ord og bilder. Hans innsikt og engasjement smittet over på forsamlingen. Glasskunst og glassproduksjon i Norge, og hvordan kompetansen ble utviklet ved de ulike glassverkene er fasinerende og ganske imponerende. Amdam er en av forfatterne av verket "Vel blåst! Christiania Glasmagasin og norsk glassindustri 1739-1989". Stor takk til Anja Løvåsen og Rolv Petter Amdam for å dele sin innsikt med oss på en forbilledlig måte.

Senterleder Anja Løvåsen

Professor Rolv Petter Amdam

Arnhild Hegtun takker

Torsdag 28. september: Informasjonsmøte i auditoriet, Holbergs Terrasse kurs- og konferansesenter, Stensberggata 27.

Dette var et arrangement i regi av St Hanshaugen bydelsadministrasjon - åpent for alle.
Statsforvalteren i Oslo og Viken informerte om fremtidsfullmakter og hvordan man sikrer seg mot svindel ved bruk av kodebrikker og BankID. Historielaget deltok med informasjon om våre arrangementer og bruk av vår hjemmeside. Positiv respons.

Onsdag 13. september: I Trefoldighetskirken fortalte prest Pål Kristian Balstad om kirkens historie, arkitektur og kunst. 25 medlemmer fra historielaget fikk også god innsikt i hvordan kirken brukes i dag, som freds- og forsoningskirke. Stort engasjement og mye å lære. 

Onsdag 6. september
Oppdag nabolaget: Historielaget deltok sammen med andre frivillige lag og organisasjoner på Knud Knudsens plass.
Arrangør: St Hanshaugen bydelsadministrasjon.
IMG_0742.JPEG

Tirsdag 5. september: I regi av Oslo Byes Vel fikk vi et nytt Blått skilt i bydelen. Det pryder fasaden i Sofies gate 74. Det ble satt opp for å hedre gründer og forretningskvinnen Astri Stockfleth. Hun drev kaffeforretninger i Oslo i 50 år, etter hvert med flere filialer. Astri Stockfleth eide bygården i Sofies gate, og bodde selv der fra 1921 til sin død i 1964. De andre leiligheten leide hun ut til "kaffedamene" som jobbet i firmaet.
IMG_0737.JPEG  Blått skilt Sofies gate 74 2023-09-05 03.JPG

Torsdag 8, juni kl 17.00: Fortellerkafé i det grønne 

Vi ble tatt imot i Geitmyra skolehage i strålende sommersol. Vi rigget oss til og lagde kafé med duker på bordene og vaffeljern. Tore Faller, som er ansvarlig på vegne av Utdanningsetaten for skolehagene i Oslo, fortalte om Geitmyras historie og om sitt arbeid gjennom skiftende tider. Vi fikk høre om aktivitetene i dag, hvor skolehagen benyttes av 15 skoler, og om planene for den videre driften som er styrket med tre nye årsverk. Vi fikk også en grundig gjennomgang av de utfordringene som oppstår når utbyggere og ulike aktører har ønsket å bygge på området. Signe Kalsnes fortalte om arbeidet som pågår for å bevare skolehagen. Flere av medlemmene i historielaget har selv brukt skolehagen da de var elever, og noen har parseller der i dag. De delte sine historier og erfaringer med oss. Det ble også tid til en vandretur og omvisning. Takk for en fin "sommeravslutning" av dette semesteret.

 Onsdag 31. mai kl. 18.00: Prinds Christian Augusts Minde og de Fattiges kvarter. Vi møttes på Youngstorget Prinds Christian Augusts Minde er et sosialhistorisk viktig anlegg. Området, som i dagligtale gjerne kalles «Prindsen», har adresse Storgata 36. Den eldste bygningen «Mangelsgården» ble fredet i 1927, og høsten 2009 vedtok Riksantikvaren fredning av hele anlegget.

Det ble en tankevekkende tur med god informasjon om vilkårene for vanskeligstilte og straffedømte i Oslo fra 1700-tallet og fram til vår tid. Vi ble vist rundt i et område fra Tukthuset - det tidligere fengselet - hvor det i dag er en restaurant med dette navnet, og anlegget Prinds Christians Augusts Minde med alle de virksomhetene som fant sted her. Det ble også en innendørs omvisning i veveriet, som var i drift fram til 1970. Stor takk til våre omvisere fra Oslo Byarkiv, historiker Johanne Bergkvist og historiker Caroline Juterud.

Dag Grønvold tok bilder underveis:

Prinds Christian Augusts Minde og de Fattiges kvar

 

 Vår Frelsers gravlund 2023-04-19 11.JPG

 

19. april 2023 hadde historielaget en vandring i flott vårsol rundt på Vår Frelsers gravlund. Ellen M. Omtvedt Jenssen som er Osloguide og medlem i vårt styre, tok oss med på reise bakover i tid hvor historiene til flere av våre mest kjente kunstnere og politikere ble flettet sammen på en innsiktsfull og underholdende måte. Stor takk til Ellen!


7. mars 2023: Årsmøte

24. februar. Fortellerkafé, Pilestredet Parkservering v/Sajid Sultan

13. februar 2023: Blå skilt - avduking Bolteløkka allé 10, Birkeland og Eyde møttes her for 120 år siden.

24. januar 2023: Norsk speidermuseum - 100 års historie. Og historien til bygget i Storgata 3.



2022


8. februar. Oslo arkitekturen nå til dag – maksimal mistilpasning v/Truls Aslaksby

15. mars. Årsmøte. Foredrag om Memoar v/Cathrine Hasselberg

 4. april. Huset i Stensparken. Omvisning i Ungdomshuset – Huset på Haugen  v/Ingrid Kristiane Fardal og Tine Rakstad

10. mai. Vandring  i Middelalderparken – Nordens Pompei  v/Ellen Omtvedt Jenssen

30. mai. Vandring langs Akerryggen. Fra St. Hanshaugen til Trefoldighetskirken v/Truls Aslaksby

31. august. Fra Ruth Maiers plass til Kiellands plass. Vandring i Waldemar Thranes gate og Bjerregaards gate v/Helge Høifødt og Liv Dietrichs

12. september.  Bislett stadion – fra Bislett teglverk til dagens moderne stadion. Foredrag på Bislett stadion v/Bjørn Bjerkeskaug, Rune Stenersen, Arne Kvalheim og Steinar Helgesen

15. november. Snublesteiner – mer enn et minnesmerke  v/ Sidsel Levin

12. desember. Førjulsmøte med sodd og tilbehør. God jul – julens tradisjoner  v/Geir Thomas Risåsen

 


2021


23. mai Digitalt årsmøte via mail

7. juni. Tur til Bærums verk. Buss og omvisning. Guide Mari Atlanta Lunde

25. august. Vandring i Torggata v/ Helge Høifødt

7. september. Ekstraordinært årsmøte med valg og fastsetting av ny medlemskontingent.
Historien om et hus. Anders Smith forteller og viser bilder fra sitt hus i Frølich-byen, Anton Schjøths gate 2 A

11. oktober. Den svenske kirken og området rundt  v/menighetsdiakon Kristina Sandgren Furberg

 9. november. Katedralskolen og det gamle biblioteket v/ bibliotekets samlingsstyrer Ernst Bjerke. Invitert sammen med Katedralskolens venneforening v. Hans Borchgrevink

 2. desember. Førjulsmøte med sodd og tilbehør.
«Hvorfor trenger vi historien? Filosofiske tanker om både den lokale og den globale historiens betydning.» v/Henrik Syse
Orientering om bydelen v/ bydelsdirektør Martin Meland



2020 

15. januar.  Skolemuseet ved Møllergata skole. Omvisning. Egenbetaling kr. 50,-

27. februar. Oslos Årringer v/Leif Gjerland

17. mars.  Digitalt årsmøte via mail grunnet korona.

16. juni. Stolpejakt. Fra Gamle Aker kirke til Kristparken v/Marte Lise Hoffart

17. september. Lyder Sagens gate/Fagerborg og Sigrid Undset v/Oslo-guide Ellen O. Jenssen

25. oktober. Ullevål sykehus  v/Arkitekt Tor Winsnes

Grunnet Korona - 2 avlyste møter


2019 

21. januar. Arven fra diakonissene v/Berit Hovland. Diakonissehuset og det nye sykepleiemuseet

05. mars. Elveleiene i Oslo v/Ida Fossum Tønnesen

02. april.  Årsmøte. Johan Nordhagen, en kjent maler og grafiker, bodde i strøket vårt fra 1901 til sin død i 1956. Anders Smith kåserte og viste lysbilder.

09. mai. Vandring i Stensparken/Blåsen v/Arkeolog Tom Bloch Nakkerud

11. juni. Vigelandsmuseet. Vigeland og hans samtidige

28. august. Vandring i Geitmyrsveien  v/ Lars Roede

 2. oktober. Besøk hos Barratt Due Musikkinstitutt  v/ Stephan Barratt Due

 8. oktober. Blåskilttur 3 v/ Bjørn Bjerkeskaug fra Bislett til Frydenlunds gate (Lasse Kolstad) samt Ole-løkken (Hallingsgate 5) v/ Ståle Jahren

11. november.  Fagerborg skole  v/Arkitekt Grete Utstumo og lærer Jon Rolland

12. desember. Førjulsmøte med trøndersodd etc. Film fra Pilestredet og Gamle Aker kirke


2018

30. januar. Årsmøte. Anders Smith kåserte om spesialskolene

27 februar. Veterinærhøgskolen v/Hans Borchgrevink, medlemsmøte på seniorsenteret

5. mars. Blåskilt Anna Sethne. Avduking i Eugeniesgate 22 A

16. mars. Fortellerkafé, Arte Pazza

23. mai. Blåskilttur 1. Bjørn Bjerkeskaug guidet oss fra Eugeniesgt. 2, via Geitmyrsveien (Frølichbyen) til Bislett. Det ble 9 skilt

16. juni. Hasselbakken v/Morten Wedum og Audun Engh (St. Hanshaugen og Ila skole)

23. august. Blåskilttur 2. Bjørn Bjerkeskaug ledet oss fra Gamle Aker kirke til Domkirken. Det ble 9 skilt

27. september. Hva skjer i vårt nabolag. Møte på Veterinærhøgskolen om Veterinærhøgskolen
v/ prosjektleder Jorleif Jørgenvåg (Statsbygg), Svein Solhjell (Fortidsminneforeningen) og Hans Borchgrevink. Vi inviterte Valleløkken-Bolteløkka Vel og Lindern Velforening til å delta.

25. oktober. Hoved-Deichman. Omvisning og foredrag. Åpent arrangement i samarbeid med Deichman. Historien, nye Deichman Bjørvika og lokalbibliotek i vår bydel.

16. november. Fortellerkafé, Arte Pazza

4. desember. Julemøte på senteret. Vi inviterte til julemøte med trøndersodd og skjenning, øl og vann, kaffe og pepperkaker. 50 kr i inngangspenger. 36 til stede. Hans Borchgrevink fortalte siste nytt om Veterinærhøgskolen


2017

31. januar. Årsmøte. Anders Smith kåserte om St. Hanshaugen og omegn i gamle dager. Pilestredet, Stensparken, St. Hanshaugen, Gamle Aker kirke

24. februar. Fortellerkafé, Arte Pazza

21. mars. Hemmelige agenter, sabotører, deres våpen og utstyr v/ Kurt Johannessen

26. april. Arbeidermuseet

23. mai. Omvisning i og omkring Frogner Hovedgård

20. juni. Skulpturvandring på St. Hanshaugen v/ Bjørn Bjerkeskaug

17. august. Omvisning i Synagogen og møte i Metodistenes hovedkvarter.

21. september. Moderhuset Diakonissehuset og  Cathinka Guldberg  v/Berit Hovland

24. oktober. Pilgrim i Oslo før og nå  v/Pilgrimsprest Roger Jensen

24. november. Fortellerkafé, Arte Pazza


2016


12. januar. Skolehagenes historie i Oslo v/Tore Faller19. februar. Fortellerkafé, Arte Pazza

26. april. Årsmøte. Glimt fra Valle-løkkens historie v/Anders Smith

24. mai. Omvisning i Geitmyra skolehage v/Tore Faller

7. juni. Bymuseets arrangement: Syngende vandring: i Anna Sethnes fotspor v/Willy Aagre

31. august. Vandring ved det Katolske kvartal.Besøk i den Russisk-Ortodokse Kirke og i St. Olavs Domkirke

27. september. Gamle Aker kirke og kirkegård v/ tidligere sogneprest Sylvi Baardseth Panjwani

14. oktober. Fortellerkafé, Arte Pazza

8. november.  Carl XII’s angrep på Norge i 1716 v/advokat Tom S. Vadholm. Knut Johannessen medbragte muskedunder fra sin store våpensamling

1. desember: Bodil Glad inviterte til omvisning på Stortinget

 

2015

4. november.   Ekstraordinær generalforsamling og medlemsmøte. Bydelen vår v/Anders Smith.

24. november. Frølich-byen og banksjef Frølich v/Anders Smith