2024
Nå har vi gjennomført alle årets arrangementer. Det ble avsluttet med et høydepunkt:
Mandag 16. desember kl 17.30: Julearrangement med Vokalensemblet VOX Senilis
64 medlemmer meldte seg på dette arrangementet. Hele styret jobbet effektivt og målrettet med innkjøp, matlaging, møblering, pynting, servering, gjennomføring og rydding! Strålende innsats, og da er det ekstra hyggelig og vel fortjent å registrere at det ble en veldig fin samling med god stemning og mange godord. Så takk for det til alle deltakere og bidragsytere!
Høydepunktet var selvsagt at vi kunne invitere til konsert med vokalensemblet VOX Senilis. Det ble en flott konsert med Hans Borchgrevink som stødig og tydelig dirigent. Stor opplevelse - Tusen takk!
Arrangementet fant sted i Lovisenberg menighetshus - samme bygg som St. Hanshaugen seniorsenter. Takk for fint samarbeid.
Vokalensemblet VOX Senilis, dirigent: Hans M Borchgrevink. Dette er et privatkor som ble stiftet for drøyt 20 år siden, og består av gamle venner som tidligere har sunget i Grex Vocalis og Sølvguttene. Koret har til nå stort sett opptrådt bare i utlandet. De har vært liturgisk kor ved høymesse i Santa Maria di Trastevere og Santa Maria Maggiore i Roma, og bl.a holdt konsert i den romanske 1100-tallskirken i Saintes-Marie-de-la-Mer i Camargue (der Maria Magdalena angivelig drev i land efter å ha blitt tvunget i eksil fra det hellige land), på Azorene og i Magnuskatedralen på Orknøyene. Sist år sang koret vesper i St. Petri (Gamle Tingelstad kirke) og høymesse i Nikolaikirken på Granavolden – og i september i år vesper i Lomen stavkirke og høymesse i Slidredomen i Valdres. De understreker at senil betyr gammel, ikke dement.
Fredag 8. november kl 13.00-15.00: Historielaget
besøkte Grensen 9B hvor vi ble tatt imot av Torstein Blumer, og fikk en
orientering om bygget og renoveringen som nettopp er avsluttet. Dette var nye
tanker om gjenbruk, bruk av overflødig materialer fra andre bygg, reduksjon av
klima-avtrykk på flere parametere. Dette må vi lære mer om. Flott å se hvordan
en bygård som ligger så tett, eller trangt, inntil andre gamle bygårder kan
restaureres, og finne sitt moderne uttrykk, men likevel inngå fint med byggene
rundt. Verd å merke seg det åpne rommet foran bygningen. Denne type tun eller
indre rom er i stor grad nedbygget i bygårdene rundt. Det lærte vi av Helge
Høifødt som holdt foredrag om utviklingen av murbygg i bydelen fra
perioden fra forrige århundre og frem til annen verdenskrig «Bydel St.
Hanshaugens bebyggelseshistorie 1910–1940», het foredraget hans. Han viste
bilder, denne gangen med flunkende nytt utstyr og flott gjengivelse. Vi fikk se
på boliger – store komplekser og enkeltgårder, både svært gjenkjennbare, og
bygg vi ikke har lagt merke til –, offentlige bygninger, trafikk, gater osv. i
tre ganske forskjellige tiår. Dette foredraget var en videreføring av det vi
fikk høre fra Helge Høifødt og Ulf Teigen på medlemsarrangementet vårt i april.
Da tok de for seg murbyens vekst i siste halvdel av 1800-tallet. Samlet er
dette en fantastisk historie, bokstavelig talt, om hvordan bydelen vår har
blitt bygget opp. Stor takk til Helge!
Takken går også til Torstein Blumer som inviterte oss til dette bygget, og lot
oss benytte dette flotte rommet til vårt arrangement.
Etter foredraget ble vi invitert opp i Mona Strands «nye» atelier, som også
ligger i Gensen 9, og se hvor hun nå viderefører sitt arbeid som modist.
Utestedet Jæger åpnet dørene for oss, og inviterte inn til «nabopris». Veldig
hyggelig avslutning på et fint arrangement.
Bildene som følger er tatt av Dag Grønvold:
Onsdag 16. oktober besøkte historielaget Gamle Aker kirke.
Sogneprest Roger Jensen hadde omvisning og fortalte om oppussingen.
Fredag 11. Oktober ble savnet løveunge avduket på St. Hanshaugen
Skulpturen Løvinne med unger (1891) på St. Hanshaugen er en av Oslo kommunes kunstsamlings eldste skulpturer.
Den ble gitt i gave til byen av ingeniør Carl Michael Eger (1843-1916), som hadde utvandret og slått seg opp i USA.
Skulpturen er i støpejern.
I 2004 ble den ene av de to løveungene rapportert forsvunnet, og senere ble den etterlyst uten resultater.
I april 2023 inviterte Oslo kommunes kunstsamling til åpen prekvalifisering om å lage en fortolkning av den forsvunne løveungen, og billedhugger Kjersti Wexelsen Goksøyr fikk oppdraget om å lage den nye løveungen.
Skulpturen er større enn den opprinnelige, det har jo gått 20 år. Den er laget slik at barn kan leke med den og sitte på den.
Skulpturen er i bronse og har fått tittelen «Snart fremme». Den står på en egen sokkel rett ved siden av «moren» og «søsteren» sin.
Det var tale og avduking ved Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North.
Daniella van Dijk-Wenneberg, ønsket den nye skulpturen velkommen.
Onsdag 11. september kl 16.30:
Arrangement for historielagets medlemmer i Stortorvets
Gjæstgiveri.
Dette var historielagets eget arrangement hvor vi satte søkelys på 400-års
jubileet ved å bli bedre kjent med denne bygningen. Vi var heldige, og fikk avtale med Lars Roede som fortalte om selve bygget,
byggestilen fra denne tiden, og rammet det inn i nettopp 400-års jubileet og
Gjæstgiveriets plassering.
Gjæstgiveriet hadde gjort flott i stand for oss i 2. etasje. Det ble en hyggelig sammenkomst med 43 deltakere, som i tillegg til Lars Roedes foredrag og bildefremvisning, fikk servert spekemat og et glass vin. Fin markering i storstua ved Stortorvet!
Onsdag 4. september: "Oppdag nabolaget." St. Hanshaugen bydelsadministrasjon arrangerte treffsted for alle frivillige lag og organisasjoner på Knud Knudsens plass, rett nedenfor selve St. Hanshaugen. Tiltaket ble gjennomført for å gi alle beboere informasjon og kjennskap til de tilbudene som finnes. Historielaget var også i år til stede med informasjon.
August/September: Kulturminnedagene fra 31. august - 8. september
Kulturarvnettverket gjennomførte også i år til stort stevne på Akershusbrygga, fra utstikker 1 og langs skur 28 og 29. Det ble annonsert gjennom Fellesrådet for historielagene i Oslo, og tatt inn under kommende tiltak på denne hjemmesiden.
August: Bybrannen i 1624 fant sted 17. august. Det ble markert i Middelalderparken. Følg med på arrangementene for 400-års jubileet på www.Oslo 2024
Mandag 10. juni var vårt siste felles arrangement før sommerferien.
Det ble en fin sommervandring på hele området rundt Veterinærhøyskolen. Vi startet ved Magdalenahjemmet hvor Karin Lund satte oss inn i historien til hvordan Magdalenastiftelsen hadde benyttet området tidligere. Derfra gikk ferden ned til Eugene Hanssens småhjem, denne hyggelige og arkitektonisk spennende «landsbyen» for eldre. Knut Guldbrandsen fortalte om utviklingen av området og Eugene Hanssens livsverk. Inne på samme område står Otto Lessings skulptur Die Kreuzträger eller «Korsbærerne».
Kunsthistoriker Frank Høifødt holdt et spennende kåseri om denne skulpturen og Otto Lessing. Det ble en flott fortelling som vi håper å kunne presentere for dere i neste medlemsblad. Hilde Wærp fra Oslo kommune/Oslobygg tok oss med rundt på hele området og fortalte om planene for alle byggene. Deretter var det utstillingsåpning med presentasjon av de tre ulike arkitektforslagene til videre utbygging. Det er fantastisk å få utvikle et så stort område, nesten «en ny bydel i bydelen». Første fase blir nok åpningen av Jubel, den nye nabolagsrestauranten.
Tirsdag 14. mai: Besøkte vi Ullevålsveien skole. Institusjonens historie og dagens bruk.
Vi startet i øvre skolegård på Bolteløkka skole. Tilfeldighetene ville at Bolteløkka jentekor øvde til 17. mai markeringen i Stensparken. Dermed fikk vi en musisk opplevelse som innledning på vårt arrangement.
Linken Apall-Olsen, mangeårig fagansvarlig ved Oslo Bymuseum, møtte oss i skolegården til Bolteløkka, og presenterte strøket for oss.
Vi vandret opp Bolteløkka allé med Linken Apall-Olsen til skolegården ved Ullevålsveien skole. Utvendig befaring av anlegget, og byggenes tidsepoke og arkitektur.
Skolens assisterende rektor Siv Kristiansen tok imot oss. Det ble omvisning i byggene med driftsleder Morten Selnæs. Vi fikk en presentasjon av hvordan skolen benyttes i dag, og avsluttet i vårsola ute i hagen med en orientering om spesialskoler, spesialundervisning og utdanning for dette skoleslaget i Norge.
Tirsdag 9. april kl 18.00: Tema: "Oslos historiske murby, som preger vår bydel. Om boligformen og bebyggelsen og hvordan vi tar vare på den". Foredragsholdere: Helge Høifødt, Caroline Lundegaard Hannisdal og Ulf Teigen.
Sted: Seniorsenteret, Lovisenberggata 4E.
Det var rekordstort fremmøte på dette medlemsmøtet. Det er tydelig at temaer om byggestil og å møte fagekspertise på området er av stor interesse. Tusen takk til Ulf Teigen og Caroline Lundegaard Hannisdal fra Murbyen Oslo, og "vår egen" Helge Høifødt som hadde en flott lysbildepresentasjon som illustrerte byggestil og detaljer på en fin måte som det var lette å følge med på. Historielaget vil komme tilbake til temaet, og koble den byggestilen murgårdene utgjør med det vi tidligere har sett på av sveitserstil.
Historielagets styre på research med møte 19.03.24
Onsdag 13. mars kl 18.00: Årsmøte og medlemsmøte i Seniorsenteret, Lovisenberggata 4E
Dagsorden og og årsmøtepapirer ble sendt, eller levert, til alle medlemmer 14 dager før møtet. Etter det formelle årsmøtet ble det medlemsmøte med kåseri om "Det eldste Christiania, hus, hjem og dagligliv på 16- og 1700-tallet". Svein Solhjell kåserte om sine funn rundt dagligliv og interiør i ulike samfunnslag på 16- og 1700-års tallet. Han gav liv til menneskene og farger til deres interiører. Tusen takk! Solhjell er forfatter av boka med samme tittel. Den inngår i markeringen av Oslos 400-års jubileum.
Årsmøtet ble gjennomført med 34 fremmøtte medlemmer til stede.
Protokoll blir lagt ut seinere.
Dessverre var det ingen som tok bilder fra dette møtet.
26. februar besøkte vi Oslo Nye, Centralteatret, inklusive Teaterkjeller'n i Akersgata 38.
Kommunikasjonssjef Magnus Giving tok imot oss, og sammen med tidligere teknisk sjef Finn Lewin tok de oss med på en spennende tur i teaterets historie og gjemmer.
Det fulle navnet er Oslo Nye Centralteateret. Det er fordi Oslo Nye Teater, som nå er eid av Oslo kommune, består av fire scener, hovedscenen i Rosenkrantz gata, Trikkestallen og Centralteateret med hovedscene og Teaterkjeller’n. Og det er Centalteateret i Akersgata 38 som ligger i vår bydel. Vår eldste teaterhistorie fant sted på denne tomten, med konsertsal og private teaterforestillinger allerede på midten av 1700-tallet. Selve bygget, som er endret flere ganger, men hele tiden har vært benyttet som teater har en helt spesiell Søylesal med gallerier fra 1826, som i dag fungerer som fest- og skuespillerfoaje med garderober. Dette fikk historielaget se, og med morsomme historier og små glimt inn i en rik teaterhistorie ble det et veldig fint besøk for mer enn 30 fremmøtte medlemmer. Stor takk til Magnus Giving og Finn Lewin!
Forestillingen Anna Karenina hadde premiere 10. februar, og anmeldelsene bør inspirere til å sikre seg billetter. Fredrikssons fabrikk settes opp med premiere 10. mars.
23. januar kl 17.30: Sveitserstilen fra Europa til St. Hanshaugen. Seniorsenteret
1800-tallets nye trearkitektur kom tidlig til bydelen som fremdeles har mange typiske eksempler.
Foredragsholder var Jens Christian Eldal, arkitekturhistoriker med dr. grad om den såkalte sveitserstilens opprinnelse i England, Tyskland og Frankrike, og om stilens utvikling i Norge. Han startet med byggestilens opprinnelse og tok oss med på en spennende reise med fine bilder fra England, Tyskland, Italia og Frankrike - ikke så mye fra Sveits.
Med detaljer fra Europa tok Eldal oss med til St. Hanshaugen og viste hus vi kjente igjen, men gjorde oss oppmerksomme på detaljer, likheter og ulikheter og hvilke arkitekter som hadde stått for de ulike byggene. Hvem visste vel at bydel St. Hanshaugen trolig har Norges aller første hus i sveitserstil? Og at et av de aller fineste og godt bevarte tidlige eksemplene finnes nettopp her? Noe som er etterfulgt av mange og typiske varianter av denne pittoreske trearkitekturen, til glede for både fagfolk, beboere og gatevandrere. Jens Christian Eldal bor selv i bydelen, og har tidligere vært kollega med Lisen Roll hos Riksantikvaren. På bildet ser dere Lisen som introduserte Eldal.
2023
Onsdag 13. desember - Luciadagen, Menighetssalen Lovisenberg
Julebord med Bolteløkka Jentekor og deres dirigent Linn Andrea Fugelseth.
Geir Thomas Risåsen kåserte om Lucia på julefesten.
Tittelen på kåseriet:
«Lucia eller Lussi, lyset fra sør eller mørket fra nord? - To tradisjoner knyttet til adventstiden»
Geir Thomas Risåsen kpserte. Alle foto: Dag Grønvold
Onsdag 15. november NRK
Vi på besøk helt nord-vest i bydelen - i NRK. Jan Fredrik Heyerdahl fra KORK tok i mot oss. Han er informasjonsansvarlig og programleder for KORK. Han tok oss gjennom deler av radiobygget og ned til Store Studio. Der fikk vi først et foredrag og bilder fra forhistorien, den private kringkastingsformidlingen fra 1925-1933, da NRK ble etablert. Det var professor emeritus Lars Thue vil som sto for denne innledningen, og hadde et særskilt fokus og fortelling om kringkastingsmastene på Lambertseter.Jan Fredrik Heyerdahl fortalte historien om Kringkastingsorkestret, et foredrag spekket med eksklusive arkivklipp fra de siste 76 år. En liten omvisning ble det også. KORK historie er i seg selv en eventyrlig reise i tid. Dette fikk vi oppleve med lyd og filmopptak rammet inn med stor fortellerglede fra Heyerdahl. Det ble en veldig fin ettermiddag.
Tirsdag 17. oktober: Glasmagasinet
Vi hadde planlagt å bli bedre kjent med historien til Glasmagasinet, bygården helt sør i bydelen vår, på hjørnet av Storgata med fasade mot Stortorget. 26 medlemmer møtte opp på Stortorget og tok fasaden i øyesyn før vi ble tatt imot av senterleder Anja Løvåsen. Hun geleidet gjennom bygget til den nye restauranten i 3. etasje, Cousine. Restauranten har vært i drift et halvt år, og har et svært spennende konsept, både når det gjelder tilsetting av medarbeidere og utvikling av produkter. Innerst i lokalet har de etablert egen iskremfabrikk. Vi forsynte oss med is, og ble geleidet videre til byggets store kantine. Senterleder Anja Løvåsen og professor Rolv Petter Amdam innfridde alle våre forventninger. Anja kunne fortelle om drift og bruk av bygget i dag, og de oppussingene som har vært gjennomført. Rolv Petter Amdam hadde forberedt et foredrag for oss i ord og bilder. Hans innsikt og engasjement smittet over på forsamlingen. Glasskunst og glassproduksjon i Norge, og hvordan kompetansen ble utviklet ved de ulike glassverkene er fasinerende og ganske imponerende. Amdam er en av forfatterne av verket "Vel blåst! Christiania Glasmagasin og norsk glassindustri 1739-1989". Stor takk til Anja Løvåsen og Rolv Petter Amdam for å dele sin innsikt med oss på en forbilledlig måte.